15. června 2011

Seriál Tvoříme RPG - 3. díl

Po 14 dnech je tu opět další díl seiálu o tvorbě RPG. Doufám, že Vás ještě nenudí. Tenhle díl bude o struktuře profilů postav a o tvorbě herních místností.

Profily:
  • Profily postav by asi měly být na každém RPG blogu, aby si každý hráč nebo potenciální hráč mohl přečíst o dané postavě informace a aby si mohl lépe představit, co je ta postava vlastně zač.
  • Asi se nedá napsat přesný seznam toho, co by měl každý profil obsahovat, protože každé RPG je na jiné téma a hlavně autory RPG zajímají třeba jiné věci. 
Co dát do profilu:
  • Jméno postavy
  • Rasa/druh (Pokud jde o nějaké RPG, kde nemusí být jen lidé, ale například upíři, elfové, skřeti, aj.)
  • Věk
  • Zvláštní znaky (V některých RPG to mohou být třeba schopnosti nebo nějaké speciální síly, které ovládá.)
  • Rodina a přátelé (Toto není asi tak nutné, ale v některých případech to může být užitečné - zálěží na tom, jak moc obsáhlé chcete profily mít.)
  • Majetek/mazlíčci (Tohle je vhodné tam, kde mohou postavy něco vlastnit, samozřejmě. Pokud mohou postavy mít vlastní zvíře, je vhodné uvést jméno a druh zvířete, popřípadě přidat fotku/obrázek zvířete.)
  • Charakteristika postavy (Tato část bývá u některých hráčů až příliš dlouhá, proto pokud příliš dlouhým textům chcete zamezit, hodilo by se třeba dát možnosti, například "melancholik, sangvinik, optimista, veselý, smutný, podnikavý, ..." a hráči si z toho vyberou některé vlastnosti).
  • Minulost (Opět jedna z rozsáhlejších položek u pilnějších hráčů. Doporučuju tohle dávat až na konec profilu, jelikož si myslím, že u profilů tohle bude číst méně lidí, takže pokud to přesunete až na konec, zbytek profilu si přečte více lidí.)
  • Kontakt (Tohle záleží jen na autorech, jestli chtějí uvádět kontakty na hráče přímo v jejich profilu. Jako kontakt je asi nejvhodnější email, popřípadě ICQ).
Jak by měli hráči profily přidávat?
  • Klasika je zkopírovat si do mailu strukturu profilu, doplnit a odeslat autorovi RPG, popřípadě přímo na stránkách zkopírovat strukturu, doplnit a přidat jako komentář ke článku s registrací (nebo někam, kam si autoři určí). 
  • Daleko lepší (pro hráče i autory) je udělat formulář a nechat ho hráči vyplnit. Podobný formulář nalezente i na našich stránkách (jako registraci RPG blogu do našeho systému). Formulář je udělaný pomocí emailmeform.com.
  • Jako další, ale poměrně náročná možnost je ta, že se založí nějaké druhé stránky, na které budou mít přístup hráči a sami budou moci vkládat články - tedy si vloží svůj vlastní profil. Nevýhodou je to, že autor RPG nebude mít takový přehled o přidaných profilech a že někteří hráči si s přidáním profilu nemusí poradit. Nicméně pro autora RPG to bude jednodušší.

    Herní místnosti:
     Tohle je snad nejdůležitější součást RPG blogů. Na různých blozích jsou místnosti řešeny různě.
    • Někde můžete najít jen články s názvem např. "les" nebo "pokoj č. 5" a hraje se tak, že se přidávají komentáře.
    • Nejčastějším řešením jsou ovšem místnosti jako "návštěvní knihy" v blueboardu.cz, popřípadě "chatboard" v blueboardu.cz, ale s tím je pak problém, jelikož na jedny stránky jde většinou umístit pouze jeden chatboard - když se jich tam umístí víc, pořád to odkazuje na ten jeden. 
    Teď se malinko víc rozepíšu o "návstěvních knihách" z blueboardu.cz. Knihy můžete na stránky umístit buď přes HTML nebo si v blueboardu zobrazíte náhled knihy a pak si zkopírujete odkaz a vložíte ho prostě jako normální odkaz.
    Na knihách můžete upravovat pozadí - ať už zvolením barvy nebo obrázku. Obrázek se dá vložit buď opakovaný přes celou stránku nebo jenom jeden do nějakého rohu. Pro herní místnosti doporučuji nějakou světlejší barvu, příjemnou pro oči, například zelenou. Určitě nedoporučuju třeba sytě růžovou  nebo třeba šedou se žlutým písmem. Doporučuju vhodně doplnit nějakým obrázkem. Obrázek volte tak, aby nezasahoval do textu. Pokud přidáte obrázek, je vhodné text posunout na druhou stranu než máte obrázek.

    Barvu textu pak volte takovou, aby byla na pozadí vidět. Pokud máte černé pozadí, není dobré vybrat třeba tmavě zelenou barvu písma. Dobře vypadají třeba tmavé místnosti se světlým písmem (ale černé pozadí s bílým písmem úplně vhodné není, protože po delší dobu se do toho taky špatně kouká).


    Do knih můžete přímo nahoru vložit popis místnosti, což se pro naše účely hodí. Můžete tam například napsat, o jakou místnost se jedná a třeba jaká tam platí pravidla nebo jak to v místnosti vlastně vypadá.

    Tímto dnešní seriál končí. Příště se zaměříme na zprovoznění RPG a všeho, co se toho týká. Například jak stíhat RPG i NON RPG život a co dělat pro to, aby člověk RPG udržel.

    (Upozorňuji, že toto nejsou nějaké odborné rady, ale pouze moje zkušenosti, jelikož jsem RPG už také dělala. Pokud má někdo jiný názor, nechť si ho nechá nebo se o něj podělí a napíše ho do komentářů. Děkuji.)

    Žádné komentáře:

    Okomentovat