27. května 2011

Seriál Tvoříme RPG - 2. díl

Takže seriál o vytváření RPG blogu pokračuje. Doufám, že vám první díl byl aspoň malilinkato k užitku a že si tenhle druhý s chutí přečtete. V tomhle dílu se zaměříme na menu a první články na novém RPG. A samozřejmě na nalákání hráčů.
Menu:
  • Menu by každopádně mělo být přehledné a mělo by návštěvníky provést stránkami.
  • Menu se dá vkládat různě - vlevo, vpravo, někde i nahoru. Kam ho umístíte je jen na vás, ale myslete na to, že by návstěvník neměl menu někde hledat, ale mělo by být nějak čitelné a hned viditelné. 
  • Co umístit do menu při zakládání RPG blogu? Samozřejmě by tam určitě měl být odkaz na pravidla, registraci do RPG, nějaký kontakt (nejlépe email) na autora RPG blogu a popřípadě ještě nějaký odkaz na článek, který stručně charakterizuje to dané RPG. 
  • Co s herními místnostmi? Pro začátek herní místnosti vůbec neřešte. Můžete třeba vytvořit jednu nebo dvě, kde by hráči už mohli začít hrát, ale zatím neřeště velké množství místností - třeba neseženete hráče a práce byla zbytečná. Místnosti většina autorů RPG blogů vytváří v blueboardu.cz jako "Návštěvní knihu", kam se dá jednoduše zapisovat a barvu místnosti si navolíte, stejně jako písmo a dokonce můžete vložit obrázek.
První články:

  • Potenciální hráč chce vidět, že se o RPG bude autor starat a že RPG bude mít úroveň. Na jaké úrovni RPG bude se dá rozpoznat dokonce z několika prvních článků - pište hrubky, vulgarismy a nesmysly a polovinu z potenciálních hráčů máte pryč.
  • Jako úplně první článek bych asi doporučila napsat nějaké uvítání návštěvníků a stručný popis toho, co vlastně na stránkách bude a popřípadě proč jste se rozhodli RPG založit. Na tento článek pak můžete vytvořit odkaz v menu, například s názvem "O co tady vlastně jde" nebo "O tomto RPG". Viz odstavec o menu.
  • Poté byste určitě měli vytvořit článek, kde budou pravidla. Do pravidel můžete i umístit text o tom, co to vlastně RPG je a jak hrát (nebo to můžete umístit zvlášť a pak by bylo také vhodné na tento článek zvlášť udělat odkaz v menu). Dále by v pravidlech určitě mělo být, jak se přihlásit a kdo se může přihlásit. Dále by tam měla být základní pravidla, například kdo koho může nebo nemůže zabít, jak by se měli hráči k sobě chovat, atd. Ale obsah pravidel už záleží hlavně na tématu RPG. Jen pamatujte, že pravidla by neměla být moc dlouhá, protože pak se vám polovina lidí vykašle na čtení. Ale zároveň byste tam měli obsáhnout vše důležité, aby se vám třeba pak nestalo, že se vám tam všechny postavy navzájem povraždí. Možná by bylo dobré vytvořit základní pravidla, která si bude muset přečíst každý a pak vytvořit nějaká obsáhlejší, která si pak přečtou opravdoví zájemci, kteří chtějí využít všech možností toho daného RPG.
  • Další články už záleží na vás. Bylo by dobré vytvořit třeba vzorový profil postav - tedy vytvořit profil vaší postavy, za kterou pak budete hrát. (ke struktuře profilu se dostaneme v dalších dílech)
  • Pak už se články zabývejte dle vaší libosti - základy máte, tak můžete vkládat články upoutávající, tedy články, které po přečetní nalákají další hráče. Samozřejmě pokud se vám začnou hráči přihlašovat a posílat profily, co nejdříve profily zveřejňujte, protože na to hlavně čekají. Když se jejich profil dlouho nejzveřejní, je dost možné, že se hráč rozhodne, že nakonec hrát nebude.
Nálakejte hráče:

  • Když o vašem rpg nikdo neví, je jasné, že se k vám nikdo nepřihlásí. Jak si ale udělat reklamu? Tak jelikož čtete článek na rpgblogy.blogspot.com, tak první, co vám samozřejmě doporučím je registrovat si u nás svůj RPG blog a tím o něm dát vědět.
  • Další možností reklamy je chodit po různých webech a zanechat vždy komentář u nějakého článku se svou reklamou. Autoři těch webů to ale dost často nemají rádi (a nedivme se jim), takže tento způsob reklamy je nutno zvážit.
  • Pokud už máte založený jiný web a máte třeba nějaké spřátelené blogy, můžete je požádat, jestli by vám u sebe neudělali reklamu. Pak by bylo třeba i vhodné si vytvořit nějaký banner a spřáteleným blogům ho poskytnout.
  • Nezapomínejte, že reklamou vám může být i to, jak o vašem RPG mluví mezi sebou mluví kámoši. Když se jednomu člověku vaše RPG zalíbí, může vám tam dotáhnout další hráče. Proto se snažte o RPG pečovat a hráčům vyjít vstříc. Protože bez hráčů to rovnou můžete zabalit.
Tímto dnešní seriál končí. Příště se zaměříme na strukturu profilů postav a tvorbu herních místností.
(Upozorňuji, že toto nejsou nějaké odborné rady, ale pouze moje zkušenosti, jelikož jsem RPG už také dělala. Pokud má někdo jiný názor, nechť si ho nechá nebo se o něj podělí a napíše ho do komentářů. Děkuji.)

Žádné komentáře:

Okomentovat