3. července 2011

Seriál Tvoříme RPG - 4. díl

Omlouvám se, že další díl přidávám až tak pozdě, ale znáte to - prázdniny. Tenhle díl bude o spouštění nového RPG.

Co udělat před tím, než oficiálně spustíte RPG?
  • Každopádně byste si měli svoje stránky projít, proklikat se jimi a zjistit, jestli všechno funguje tak, jak by mělo.
  • Určitě byste na stránkách už měli mít připravenou registraci pro nové hráče a několik herních místností. Dále by tam pak neměly chybět pravidla RPG. Také byste neměli zapomenout vložit na viditelné místo kontakt na vás (nejlépe email). )
Čemu se věnovat přednostně?
  • Hráči většinou očekávají, že autor sedí u počítače skoro 24 hodin denně a když jim delší dobu neodpovíte na email, mají dojem, že se o ně prostě nezajímáte a rpg přestanou hrát. Proto byste se měli přednostně věnovat hráčům než vylepšování designu. Ze začátku to hlavně znamená, že pokud vám přijde prihláška (nebo profil) do RPG, měli byste ho co nejdříve zveřejnit na svých stránkách. Samozřejmě ke zveřejňování profilů můžete třeba mít nějakého pomocníka, což vám samozřejmě velmi ušetří čas, obzvlášť pokud budete mít hodně zájemců o hraní vašeho RPG.
  • Jelikož jsou teď prázdniny, většina z nás nebude stále u počítače a třeba i 14 dní nebude moct na svoje stránky přijít. Ale, jak už jsem zmínila, někteří hráči si to prostě neuvědomí a dvoudenní nezájem mohou brát jako ignoraci. Proto doporučuju vždy nějak upozornit na stránkách "jsem pryč do 26. července" a podobně. Buď to můžete vyřešit tak, že to budete mít napsáno přímo v menu, nejlépe někde nahoře, aby to hráči nepřehlédli, nebo prostě napíšete článek, který si snad každý přečte. Tohle ale nemusíte dělat jen o letních prázdninách - pište třeba i předpokládánou dvoudenní nepřítomnost - hráči určitě uvítají, když budou dopředu vědět, že tyto dny se jim nebudete moci věnovat.
  • Další věcí, které byste si měli všímat jsou opět věci ohledně hráčů. Teď mám konkrétně na mysli jejich nápady. Vytvořte jim speciální "Návštěvní knihu", kam můžou své nápady psát a choďte se tam dívat. Hráči mají často dobré nápady a pokud jsou schopní, vy už se potom o ten nápad ani nebudete muset starat, protože všechno obstarají hráči. Takhle se může v RPG rozjet nějaká kapela, fotbalový tým nebo také kavárna či čajovna. 
První nápor hráčů?
  • Samozřejmě záleží na tom, jak moc o vás lidi vědí. Pokud o vás neví nikdo nebo jen pár lidí, budou vám hráči přibývat velmi pomalu (zezačátku možná vůbec) a vás to může i nudit. Chodíte na svůj RPG blog, kde se jednou za týden objeví možná dva příspěvky v herních místnostech a přihlášené máte sotva čtyři hráče, kteří moc aktivní nejsou. V tuhle chvíli právě většina autorů RPG nechá. Jenže k tomu není důvod. Můžete se domluvit s jinými RPG o výměnu reklamy nebo třeba je jen požádat o nějakou pomoc. Každopádně byste neměli RPG nechat být, protože málo hráčů mělo zezačátku téměř každé RPG a ti, co to období přečkali, teď vesele spravují svoje úžasné RPG blogy. Takže hlavu vzhůru - hraje málo hráčů? Nevadí. Pokud bude mít vaše rpg úroveň, tak dosavadní hráči vaše RPG doporučí a postupně začnou hráči přibývat.
  • A co když jste si udělali až příliš velkou reklamu a každý den vám chodí až deset přihlášek? Ano, přiznejme si to, tohle je asi tak případ jednoho RPG z tisíce, ale i to se stát může. Pak je velmi těžké se všem věnovat a tady se pak taky může stát, že autor RPG nechá, protože ho zase nebude stíhat. Tady je pak vhodné si někoho vzít na pomoc. Další možností taky je, aby si hríči sami zveřejňovali své profily sami. Je víc způsobů, jak to udělat. Například můžete udělat ještě jedny sesterské stránky, ke kterým dáte hráčům při registraci heslo a oni si už profil sami vloží. Nevýhodou je to, že né každý si s vložením profilu poradí a hlavně vy nebudete mít takový přehled o tom, co tam kdo vkládá.
Máte moc učení do školy? aneb NON RPG vs. RPG
  • Každý z nás samozřejmě nežije jenom v RPG, ale taky mimo něj. Někdy NON RPG život autora moc zaměstnává a ten pak zanedbává RPG. Kvůli tomu pak RPG končí. Ale proč? Na něčem se dlouho pracovalo a pak se to kvůli "písemce z matiky" nebo jinejm, důležitějším i méně důležitým věcem zkazí. Právě proto je lepší, když člověk na RPG není sám. "Nemáš tenhle týden čas na RPG? No já zrovna nic nedělám, tak si RPG vezmu na starost já." Pokud je ale člověk na RPG sám, nemůže ho nikomu předat. Může předat správcovství některému dlouhodobému hráči, ale pak mohou vzniknout nepříjemnosti (vlastní zkušenost - po měsíci se z mého RPG stalo úplně jiné, skoro s jiným tématem). Proto vám radím - pokud máte možnost s někým na RPG spolupracovat od začátku, udělejte to tak. A pokud na RPG už nebudete chtít dělat, nerušte ho. Nabídněte ho někomu, kdo se RPG blogu rád ujme a udrží ho a když se pak budete chtít k RPG vrátit, teřba vás přijme do týmu. Zkrátka a jednoduše - ve dvou se to lépe táhne.

Tímto dnešní seriál končí. Musím se pžiznat, že tentokrát absolutně nevím, na co se zaměříme příště. Určitě můžete očekávat ještě alespoň 2 díly tohoto seriálu. Bohužel (bohudík) jsou prázdniny a já chodím na brigádu a samozřejmě taky občas někam jedu, takže vám teď nemůžu říct, za jak dlouho tu bude další díl. Doufám, že mě za to neukamenujete.;)

(Upozorňuji, že toto nejsou nějaké odborné rady, ale pouze moje zkušenosti, jelikož jsem RPG už také dělala. Pokud má někdo jiný názor, nechť si ho nechá nebo se o něj podělí a napíše ho do komentářů. Děkuji.)

    Žádné komentáře:

    Okomentovat