16. května 2011

Seriál Tvoříme RPG - 1. díl

Nemáte RPG a chcete si nějaké vytvořit? Pokusíme se Vám pomoci. Sledujte náš seriál a tvořte RPG společně s námi.
  • Samozřejmě prvním krokem je vůbec vymyslet, na jaké téma Vaše  RPG bude. Vybírejte z filmů, knih, seriálů nebo si vymyslete svojí vlastní říši. Samozřejmě pokud budete tvořit RPG už na nějaké známé téma (například Harry Potter nebo Twilight), měli byste o tom vědět co nejvíce. Pak bych taky chtěla upozornit, že například na tato dvě témata existuje už spoustu pěkných RPG a pokud si tedy vyberete toto téma (nebo jiné, kde již existuje mnoho funkčních RPG), musíte počítat s tím, že si většina hráčů spíše zvolí již hotové a plně funkční RPG a budete mít problém se shánením hráčů. Proto bych Vám poradila, abyste se podívali po RPG a našli téma, které na českých RPG ještě není (já jsem například před nějakou dobou hledala RPG X-Men a žádné české jsem nenašla).

  • Pokud máte už vymyšlené téma, musíte si vybrat, kde si RPG založíte. Samozřejmě byste se asi měli podívat, jestli stránky, kde chcete RPG tvořit, nejsou placené. Já jsem sama měla nějaké RPG nebo jiné webovky, proto Vám tady napíšu zkušenosti se třemi doménami. Samozřejmě nemusíte se registrovat na jedné z těchto tří - ty jsou tady uvedeny, protože je znám a mám/měla sem tam své stránky.
blog.cz 
  • Výhody blog.cz jsou hlavně v tom, že si můžete design úplně libovolně upravovat a navolit si tam jak svoje záhlaví, zápatí, pozadí, atd. , tak také menu, které můžete vytvořit stejným způsobem, jako byste psali článek - tedy můžete tam dávat odkazy, obrázky, text zvýrazněný, barevný - prostě úplně libovolně, podle vašeho vkusu. Mimoto má blog.cz velmi jednoduché ovládání a dá se s ním rychle naučit pracovat. Hlavně je tam vše v češtině. 
  • Nevýhodou může být to, že se na blog.cz nedají vkládat úplně všechny "vychytávky" - například s některými aplikacemi z blueboardu je problém (návštěvní knihy jsou bez problému) nebo se na blog nedá vložit reklama (pokud byste blogováním chtěli vydělávat) - reklamy tam sice jsou, ale ty jsou tam vkládány automaticky a vydělává na nich majitel blog.cz - nikoliv my. Jako další nevýhodu bych pak uvedla, že pokud chcete vkládat hoooodně fotek najednou, zabere to taaaakhle moc času - fotky se vkládají po jedné.
wordpress.com
  • Wordpress.com obsahuje několik zajímavých "vychytávek", jako je třeba formulář, který se dá vložit přímo do příspěvku (může to být třeba přihláška do vašeho RPG). Dále se pak dají fotky vkládat najednou přímo z vašeho počítače (můžete označit velké množství fotek a pak jenom čekat, až se tam načtou) nebo vložit adresu URL. Fotky v článcíh se dokonce, po kliknutí na ně, zvětší. Dále se tam dají vkládat například videa. Dobrou funkcí wordpress.com je také to, že můžeme používat tzv. stránky a podstránky, tedy jak možná znáte z některých webů, že pod záhlavím mají ještě nabídku třeba "Informace" nebo něco jiného, a když na to najedete myší, rozbalí se vám další nabídka ("Info o nás", "Informace ze světa", "Jak se orientovat na stránkách" aj.).
  • Nevýhodou je například to, že stránky nejsou původně v češtině. Samozřejmě, že tam navolit čeština jde, ale něco je nepřesně přeložené a něco se dokonce nepřeloží vůbec. Další nevýhodou je to, že se dá málo upravovat design - na začátku si navolíte šablonu, ve které se dá pak upravit jen například záhlaví nebo menu a to jen do určité míry. 
blogger.com 
  • Výhody služby blogger.com jsou například v jednoduchém nastavení designu blogu. Dále potom se na stránky dá vložit mnoho zajímavých gadgetů (na našich stránkách je to například anketa nebo dole na stránce se zobrazující pejsci). Blogger.com má také jednoduché ovládání při vkládání článků (což by se také dalo považovat za nevýhodu, jelikož bych možná preferovala více funkcí, ale toto je také dostačující) a velmi jednoduše se dá navolit rozvržení blogu.
  • Nevýhodou je například to, že počet stránek (stránka je vlastně jako jeden velký článek, kam se dá vkládat text a jiné věci, ale která se nezobrazuje jako publikovaný článek na hlavní stránce) je omezený. Pak bych taky chtěla upozornit, že se mi njedou stalo, že jsem večer na blogu pracovala, vkládala články a upravovala menu, a druhý den tam ty úpravy nebyly - blogger.com měl nějaký výpadek nebo něco takového. Jeden článek se sice za nějakou dobu obnovil, ale další článek ne a úpravy v menu také ne, takže jsem to musela udělat znovu. 
(Pokud máte ještě nějaké zkušenosti s jinými doménami a chcete se o ně podělit, napište buď email na maryhappy@seznam.cz a já to sem připíšu (samozřejmě s uvedením autora) nebo zanechte koment zde. Děkujeme)

Samozřejmě nikoho z vás nenutím, aby si blog založit právě na jedné z těchto tří adres. Tohle jsou jen rady. 
  • Pokud už máte zvolené téma a máte vybráno, kde si blog založíte, samozřejmě se tam zaregistrujte (zvolte co nejjednodušší název, ale samozřejmě musí být volný) a pak pomocí průvodce stránky upravte. Design blogu zvolte takový, aby co nejlépe  odpovídal tématu (například pokud bude mít téma něco společného s vodou, hodí se modrá barva; pro obrázek do záhlaví by pak byl vhodný nějaký obrázek přímo z filmu - pokud o tom tématu byl film natočený - nebo nějaký jiný, vystihující to téma). Zezačátku se hlavně vykašlete na detaily - stránky musí sice potenciální hráče zaujmout, ale zase na začátku nemůžete věnovat tolik pozornosti designu. Hlavní je, aby na stránkách bylo přehledné menu (vymyslete si, co by tam mělo být) a stránky by měly být připraveny na vkládání článků a "vychytávek". 
 Tímto dnešní seriál končí. Příště se zaměříme na to, jaké články zezačátku vkládat, jak připravit menu a co udělat pro to, abychom už mohli přijímat první hráče.
(Upozorňuji, že toto nejsou nějaké odborné rady, ale pouze moje zkušenosti, jelikož jsem RPG už také dělala. Pokud má někdo jiný názor, nechť si ho nechá nebo se o něj podělí a napíše ho do komentářů. Děkuji.)

Žádné komentáře:

Okomentovat